Penghormatan telah dibayar setelah seorang lelaki berusia 55 tahun lemas berikutan kejadian di sebuah lough di Co Fermanagh pagi semalam.

lelaki itu diberi nama tempatan sebagai Peter Jones.

Kejadian tragis itu berlaku di kawasan Lough Melvin, berhampiran dengan perkampungan kecil Garrison.

Perkhidmatan Bomba dan Penyelamat Ireland Utara hadir di lokasi sekitar jam 10 pagi untuk mencuba dan membantu, dengan pasukan dari Belleek dan Enniskillen bertindak balas terhadap kejadian itu.

Kematian Mr Jones telah membuat kawasan itu “terkejut” menurut seorang ahli majlis tempatan, yang mendorong orang ramai untuk menikmati air dengan selamat.

John Coyle dari SDLP mengatakan: “Saya mengucapkan takziah kepada keluarga lelaki yang telah meninggal dunia. Sungguh mengejutkan, terutamanya bagi sebuah desa luar bandar seperti Garrison. Ini adalah tragedi dalam gelombang panas ini dan cuaca indah yang pernah kita lalui.

“Penting untuk berhati-hati ketika memasuki perairan dan memastikan orang-orang berada di dekatnya atau jika anda mengalami kesulitan terdapat cincin pelampung di sekitarnya.

“Setiap orang hanya perlu berhati-hati. Saya tahu bahawa orang suka keluar dari air tetapi perlu ada keselamatan tambahan kerana kita tidak mahu menambah lebih banyak kehilangan nyawa. “

Sinn Fein MLA Jemma Dolan mengucapkan takziah kepada keluarga dan mengatakan dia sedih mengetahui berita itu.

“Saya memberi penghormatan kepada pekerja perkhidmatan kecemasan yang terlibat dalam usaha menyelamatkannya,” katanya. “Fikiran saya adalah dengan keluarga, rakan dan orang yang disayangi lelaki yang secara tragis kehilangan nyawanya.”

Ahli majlis DUP, Deborah Erskine menambah: “Saya memikirkan banyak keluarga dan rakan lelaki ini. Kehidupan dapat berubah dengan begitu cepat. Bahaya saluran air kita telah menjadi fokus tajam sekali lagi. Berhati-hatilah ketika berada di dalam air.”

Kejadian tragis terbaru di perairan Ireland Utara berlaku pada minggu yang sama dengan kematian Jay Moffett, 13 tahun, yang meninggal dunia setelah memasuki sebuah tasik berhampiran kampung Co Down di Scarva.

Jurucakap PSNI mengatakan: “Polis dapat mengesahkan bahawa seorang lelaki berusia 55 tahun telah meninggal secara tragis berikutan kejadian di daerah Lough Melvin Fermanagh pagi ini, 21 Julai.

“Dilaporkan bahawa sekitar jam 10 pagi, seorang lelaki masuk ke dalam air di daerah itu. Pegawai menghadiri tempat kejadian bersama rakan-rakan perkhidmatan kecemasan lain, termasuk Bomba dan Penyelamat Ireland Utara, dan Perkhidmatan Ambulans Ireland Utara.

“Lelaki itu dirawat di tempat kejadian, di mana dia meninggal secara tragis. Kematian itu tidak dianggap mencurigakan tahap ini. “

Muat turun Aplikasi Belfast Telegraph

Dapatkan akses cepat dan mudah ke berita, sukan, perniagaan dan pendapat Ireland Utara terkini dengan Belfast Telegraph App.

Muat turun di app store

Dapatkannya di Google Play