Arsenal mengumumkan pada hari Khamis petang bahawa bintang muda Emile Smith Rowe telah menandatangani kontrak jangka panjang baru dengan kelab itu.

Pembuat permainan ini dikehendaki oleh Aston Villa tetapi dia memilih untuk tetap berada di sisi yang dia telah bersama selama 11 tahun terakhir, menandatangani perjanjian yang akan membuatnya tetap di Stadium Emirates untuk masa yang akan datang.

Smith Rowe juga akan memakai kemeja nombor 10 Arsenal yang ikonik, angka yang sebelumnya telah dipakai oleh bintang Gunners Mesut Ozil, Robin van Persie dan Dennis Bergkamp.

Walau bagaimanapun, berita kontrak mungkin memberi kesan pada usaha warga London utara untuk mendapatkan nombor kelab lain. 10, dalam bentuk James Maddison dari Leicester City.


Memuatkan Video

Video Tidak Tersedia

Maddison menikmati beberapa kualiti serupa yang dimiliki oleh Smith Rowe, menawarkan jalan yang rumit di antara garisan, menekan elit dari depan dan juga kemampuan meluncur dengan bola di kakinya.

Oleh itu, hakikat bahawa pemain berusia 20 tahun itu akan tinggal di Emirates mungkin bermaksud perpindahan Maddison menjadi tidak mungkin, terutamanya memandangkan Leicester menanggung lebih dari £ 50 juta untuk pemain tengah bintang mereka, menurut Daily Mail.

Laporan itu mendakwa bahawa The Gunners mungkin berusaha untuk memasukkan salah satu pemain pinggiran mereka dalam sebarang kesepakatan yang berpotensi untuk bekas playmaker Norwich City, dengan Ainsley Maitland-Niles dan Reiss Nelson keduanya disebut sebagai calon baru.

Walaupun terdapat beberapa persamaan, Smith Rowe dan Maddison pastinya pemain yang berbeza, dengan yang pertama biasanya digunakan dalam peranan lanjutan sementara yang terakhir mengakui dia lebih suka ditempatkan sedikit lebih dalam.

“Nombor lapan pasti,” kata Maddison ketika ditanya mengenai kedudukan pilihannya pada musim panas lalu. “Saya bermain sebagai pemain nombor 10 pada awal musim lalu, dan ketika menjadi pemain golf [Brendan Rodgers] masuk, saya beralih ke nombor lapan, dan kadang-kadang saya bermain di sebelah kiri.

“Saya tidak mahu dilabel sebagai nombor 10. Saya bukan nombor 10. Saya tidak ingat permainan di mana saya pernah bermain sebagai nombor 10 musim ini, mungkin West Ham di rumah. Menjadi nombor lapan telah menjadikan saya menambah bahagian pertahanan dalam permainan saya. Saya tidak akan menjadi penyerang yang hebat, saya tidak akan pernah membuat orang-orang yang hancur.

“Ini kesedaran dan tanggungjawab untuk memasukkan jari-jari kecil, sedikit pencegahan, kerana sebagai nombor lapan anda mendapati diri anda lebih mendalam, jadi saya harus menambahkannya.”

Memandangkan pemain berusia 24 tahun itu mengaku dia lebih suka digunakan lapan sebagai pemain tengah kotak-ke-kotak atau dari sayap kiri, perpindahan yang berpotensi ke Arsenal tentunya tidak dapat dikesampingkan.

Dia menikmati kempen yang luar biasa 2020/21, menjaringkan 21 gol dan membantu dalam semua pertandingan untuk Foxes.

Adakah anda mahukan pratonton Arsenal pra-musim eksklusif – baik di peti masuk anda dan melalui kotak surat anda? Pergi ke sini untuk mengetahui lebih banyak dan selamatkan salinan anda!