Ketika bola sepak lelaki di Olimpik bermula, Richarlison dan Niels Nkounkou dari Everton akan sama-sama meraih emas di Tokyo.

Richarlison, yang merupakan anggota utama pasukan Brazil yang mara ke final Copa America pada musim panas ini, akan berusaha untuk meletakkan kekalahan itu kepada Argentina di belakangnya.

Brazil menuju ke Olimpik sebagai juara yang memerintah, setelah menamakan skuad yang kuat untuk temasya mereka di Rio lima tahun lalu yang merangkumi Neymar, Gabriel Jesus, dan Marquinhos dari PSG.

Pasukan Brazil adalah masalah yang kurang dibintangi kali ini, tetapi masih mengira Dani Alves yang berusia 38 tahun di antara barisannya, dengan pemain Sao Paulo ketika ini dinobatkan sebagai salah satu daripada tiga pemain yang berusia lebih tua oleh Andre Jardine.

Berbeza dengan penyerang Toffees, Niels Nkounkou bahkan tidak pada awalnya dinamakan dalam skuad Perancis dengan jurulatih Sylvain Rippo harus mengganti 11 pemain setelah kelab mereka menolak untuk membiarkan mereka mengambil bahagian.

Terutama kejohanan di bawah 23 tahun, bek kiri berusia 20 tahun itu akan berminat untuk menunjukkan bakatnya di pentas dunia.

Namun, dengan Final berlangsung pada 7 Ogos hanya seminggu sebelum permulaan musim, pasangan ini mungkin tidak akan kembali sehingga permainan ketiga Everton dalam kempen di Brighton pada 29 Ogos jika Benitez membiarkan mereka beberapa minggu untuk pulih.

Perancis memulakan kempen mereka pada hari Khamis pagi menentang Mexico, dengan pemain mereka yang paling berpengalaman adalah Andre-Pierre Gignac yang berpangkalan di Mexico dan bekas pemain sayap Newcastle, Florian Thauvin, yang kini bermain untuk Tigres.

Pada petang Khamis, peminat Toffees akan dapat menyaksikan aksi nombor 7 mereka di BBC Red Button, menentang pasukan muda Jerman dengan penyerang veteran Max Kruse salah satu pemain segelintir dengan topi senior.

Perancis kemudian berhadapan dengan Afrika Selatan dan negara tuan rumah Jepun dalam perlawanan terakhir kumpulan; sementara Brazil menentang Pantai Gading, yang mempunyai duo Manchester United Eric Bailly dan Amad Diallo dalam skuad mereka, serta Arab Saudi.

Inilah ketika Richarlison dan Nkounkou beraksi:Dapatkan semua berita Everton terkini, gosip perpindahan, kemas kini stadium dan reaksi perlawanan dengan buletin harian kami.

Kami akan mendapat semua kemas kini Everton terkini serta komen dan analisis terus ke peti masuk anda setiap hari dengan buletin e-mel PERCUMA kami.

Daftar di sini – hanya memerlukan beberapa saat!

22 Julai: Perancis vs Mexico, 9 pagi, Stadium Tokyo, BBC Red Button dan iPlayer

22 Julai: Brazil vs Jerman, 12:30 malam, Stadium Antarabangsa Yokohama, BBC Red Button dan iPlayer

25 Julai: Perancis vs Afrika Selatan, 9 pagi, Stadium Salitama, Pemain Eurosport

25 Julai: Brazil vs Pantai Gading, 9:30 pagi, Stadium Antarabangsa Yokohama, Pemain Eurosport

28 Julai: Brazil vs Arab Saudi, 9 pagi, Stadium Salitama, Pemain Eurosport

28 Julai: Perancis vs Jepun, 12:30 malam, Satadium Yokohama Antarabangsa, Pemain Eurosport

31 Julai: Suku Akhir

3 Ogos: Separuh Akhir

7 Ogos: Akhir

Adakah anda mahukan pratonton Everton pra-musim eksklusif – baik di peti masuk anda dan melalui kotak surat anda? Kepala ke sini untuk mengetahui lebih banyak dan selamatkan salinan anda.