JACK WOOLLEY mengakui bahawa dia gembira tidak akan ada peminat di Olimpik – kerana ini bermakna ibu bapanya tidak dapat melakukan perjalanan.

Penganjur tempatan mengesahkan pada bulan Mac bahawa penyokong dari luar negara tidak akan dibenarkan pergi ke temasya tersebut.

Orang asli Tallaght merasa yakin menjelang temasya

1

Orang asli Tallaght merasa yakin menjelang temasya

Awal bulan ini, diumumkan penonton Jepun tidak akan diterima baik dalam usaha untuk membendung penyebaran Covid-19.

Bagi sesetengah orang, tempat kosong akan mengurangkan pengalaman Olimpik tetapi, bagi bintang taekwondo Woolley, dia berasa lega kerana tidak akan ada gangguan.

Woolley berkata: “Penonton tidak dibenarkan dan orang mungkin berfikir bahawa saya kecewa dengan perkara itu, tetapi saya sebenarnya gembira walaupun ibu bapa saya akan membuat tiket mereka ditempah.

“Mereka telah banyak menyokong saya selama bertahun-tahun sehingga saya rela membiarkan mereka datang menonton saya, dan alangkah baiknya mengatakan bahawa ibu bapa anda ada ketika anda mendapat pingat emas Olimpik.

ROUTINE Biasa

“Tetapi saya tidak mahu mereka berada di sana.

“Saya tidak melakukan perjalanan dengan orang-orang, jadi saya selalu bersendirian dan saya tidak mempunyai orang-orang yang berteriak untuk saya dan saya terbiasa dengannya.

“Oleh itu, untuk mempunyai orang di sana, saya fikir ia sedikit sebanyak dapat mengganggu saya.

“Bahkan tidak memberi tekanan, tetapi hanya mendengar da menjerit orang ramai ketika kamu tidak terbiasa dengannya.

“Saya rasa mereka hanya melihat saya bertengkar dua kali sejak berusia 12 tahun, jadi dua kali dalam sepuluh tahun terakhir.

“Mereka kecewa tetapi saya tahu mereka akan menyokong saya dan saya lebih suka mereka duduk di belakang skrin komputer daripada berada di sana secara langsung.

“Kerana saya tidak pergi ke Rio, saya tidak mempunyai apa-apa untuk membandingkannya sedangkan atlet lain mungkin menganggap ini pelik atau panik jika mereka pernah ke yang sebelumnya.

“Saya akan masuk ke sini dan akan terasa seperti pertandingan lain pada penghujung hari.”

SEMUA DATANG KE SATU HARI

Dan persaingannya secara harfiah berakhir dalam sehari.

Walaupun pendayung Sanita Puspure, Ronan Byrne dan Philip Doyle beraksi esok, pertandingan Woolley bermula dan berakhir pada hari Sabtu, hari rasmi pertama Sukan.

Dengan pesaing terpaksa berangkat segera setelah acara mereka, itu bermakna pengalamannya di Olimpik akan singkat tetapi, dia berharap, manis.

Pemain berusia 22 tahun itu berkata: “Ini hari pertama. Semua pergaduhan saya adalah pada hari yang sama.

“Dalam tinju, anda bertengkar dan kemudian keesokan harinya anda bertanding.

“Tetapi kami benar-benar menimbang pada 23, bertarung pada 24, semua pertarungan anda pada 24, mengadakan upacara pingat dan mereka benar-benar meletakkan saya di pesawat pulang.

“Ia sukar tetapi itulah cara saya terbiasa. Ia akan menjadi gila.

“Saya baru tahu ketika saya pulang, tidak kira apa hasilnya, saya akan duduk di rumah dengan menyalakan televisyen dan Sukan Olimpik akan berlangsung dan saya akan seperti, ‘Saya baru sahaja di sana!’

“Itu sangat pelik. Mudah-mudahan mereka masih bercakap tentang saya jika saya memenangi emas!

PERKHEMAHAN

Pemain Tallaght itu ketinggalan untuk melayakkan diri ke Rio tetapi menempah tempat ke Sukan ini dalam kategori 58kg 19 bulan yang lalu.

Dia berkata: “Saya layak pada Disember 2019, sudah lama walaupun terasa seperti semalam.

“Sebenarnya saya banyak menyokong saya kerana banyak perkara berubah untuk Sukan Olimpik ini.

“Dengan penangguhan dan masa tambahan saya mempunyai satu tahun untuk menjadi lebih baik dan kuat kerana saya pernah bertarung dengan berat badan yang lebih rendah dan ini hanya memberi saya lebih banyak masa untuk berkembang menjadi atlet yang lebih baik.

“Kemudahan latihan pada awal pandemi tidak bagus, saya terpaksa berlatih di rumah dengan peralatan yang dipinjamkan oleh Sport Ireland kepada saya.

“Tetapi kami kembali cukup pantas setelah penguncian pertama ketika kami mendapat pengecualian untuk berlatih sebagai ahli sukan elit jadi saya tidak mendapati perkara itu terlalu mempengaruhi saya.”