Seorang doktor yang bosan mengeluarkan dompetnya sepanjang masa mengatakan bahawa kehidupan adalah “jauh lebih mudah” setelah memasukkan beberapa mikrocip ke tangannya.

“Penggodam badan” Alexander Volchek mendapat akses ke hospitalnya dengan melambaikan pas kerja bawaannya.

Tangannya juga berfungsi sebagai pas interkom dan bahkan menyimpan data peribadinya dengan menyambung ke telefon pintarnya tanpa perlu menyulitkannya.

Digelar “Doctor Chip” oleh media Rusia, dia berkata: “Untuk dapat bekerja, anda perlu mengeluarkan beg tangan anda, mengeluarkan kad daripadanya, mengaplikasikannya, meletakkannya kembali, tidak kehilangannya, sangat penting kerana isteri saya mendapat cip setelah kehilangan empat kad."Penggodam badan" Alexander Volchek memamerkan implannya
“Penggodam badan” Alexander Volchek memamerkan implannya

“Daripada ini, dengan gerakan yang dikendalikan dengan baik, berikan tangan anda kepada pembaca, anda tidak melihat infrastruktur di sekitar anda. Ini menjadikan hidup anda lebih mudah. ​​”

Pakar obstetrik-ginekologi dari Novosibirsk baru-baru ini menjadi berita utama setelah mengumumkan bahawa dia menanam cip kad bank di lengannya, lapor odditycentral.com.

Dia berharap ia akan membiarkannya melakukan transaksi tanpa sentuhan dengan melambaikan tangan dan bukannya menggunakan kad kredit.'Doctor Chip' mempunyai cip pas kerja di tangannya
‘Doctor Chip’ mempunyai cip pas kerja di tangannya

Sementara itu, isteri Dr Volchek adalah antara 200 orang lain yang pernah dikendalikannya untuk memberi mereka kerepek subdermal sejak pertama kali dia membacanya sejak sedekad lalu.

Dia mendapat implan cip pertama 2014 setelah membaca mengenai ahli kultus yang menentang idea itu.

Pakar perubatan tahu bahawa mereka telah menggunakan doktor haiwan sejak pertengahan tahun 2000an dan mendapati mereka sudah dibuat di AS dan China – dan mula bereksperimen pada dirinya sendiri.

Walaupun ada upaya untuk mempopulerkannya, implan chip tidak lepas secepat yang dia harapkan.X-ray mendedahkan beberapa mikrocip di tangannya
X-ray mendedahkan beberapa mikrocip di tangannya

Bercakap empat tahun yang lalu, Dr Volchek mengatakan cip perubatan, seperti glukometre yang dapat ditanam untuk mengukur gula darah, masih belum tersedia.

“Tidak ada hal lain selain pengenalan dan kesenangan, kerana alat implan perubatan belum mencapai tahap miniaturisasi dan tahap penggunaan tenaga yang diinginkan agar dapat digunakan dalam praktik umum, “Katanya.

Pada bulan Mac kami melaporkan bahawa saintis telah mengambil langkah untuk membuat android dan menggunakan sel induk untuk menumbuhkan semula organ dan memperbaiki kecacatan kelahiran.Dr Volchek menyesal bahawa teknologi implan belum menjadi lebih maju sekarang
Dr Volchek menyesal bahawa teknologi implan belum menjadi lebih maju sekarang

Untuk terus mengetahui semua berita terkini, pastikan anda mendaftar ke salah satu buletin kami di sini.

Penyelidik Amerika mencipta robot dengan merekayasa semula sel induk katak menjadi tisu hidup yang tidak ada di alam semula jadi, dijuluki ‘Xenobots’.

“Mesin hidup sintetik” adalah sekumpulan sel yang sama yang sudah “menunjukkan pergerakan bergerak yang terkoordinasi” – dan sekarang akan ditingkatkan menjadi “anatomi skala besar” seperti tisu organ.

“Kami menunjukkan bahawa xenobots dapat menavigasi persekitaran berair dengan berbagai cara, menyembuhkan setelah kerosakan, dan menunjukkan tingkah laku kumpulan yang muncul,” para penyelidik menulis dalam makalah mereka.