Gelombang panas Leicestershire selama seminggu sedang berlangsung dan hasilnya, crawl menyeramkan keluar untuk bermain.

Cuaca yang panas dan lembap, dengan suhu mencecah 30 darjah di daerah ini menjadikannya iklim yang sempurna untuk aktiviti kuda.

Agar tidak keliru dengan lalat rumah biasa, serangga sial ini dapat menyebabkan gigitan yang menyakitkan dan mungkin menyebabkan jangkitan yang tidak menyenangkan.

BACA LEBIH LANJUT – Jangan gunakan penyiram dan hosepipes kata Severn Trent ketika gelombang panas berterusan

Tetapi untuk dapat merawat gigitan dengan betul, penting untuk mengetahui apa yang harus dicari dan bagaimana membantu meredakan gejala semasa sembuh, lapor Manchester Evening News.

Apa itu kuda bakar?Kuda kuda terkenal kerana gigitannya yang menyakitkan
Kuda kuda terkenal kerana gigitannya yang menyakitkan

Horseflies, juga dikenali sebagai clegs, mempunyai gigi tajam yang boleh menyebabkan gigitan yang sangat menyakitkan, yang memerlukan waktu lebih lama untuk sembuh daripada gigitan lain kerana mereka memotong ke kulit daripada menusuknya – yang juga boleh menyebabkan luka dijangkiti .

Gigitan mereka dianggap lebih menyakitkan daripada gigitan nyamuk, dan beberapa orang juga boleh mengalami reaksi alergi.

Tetapi hanya kuda betina betina yang menggigit, dengan mulut yang disesuaikan khas untuk membolehkan mereka memotong daging, kerana mereka memerlukan darah untuk membiak.Kami tahu pembaca kami sibuk. Itulah sebabnya anda boleh memilih untuk menyampaikan tajuk utama Leicestershire terbesar dan terkini terus ke peti masuk anda dua kali sehari – sekali pada waktu pagi dan sekali pada waktu petang – PERCUMA. Anda juga akan mendengar berita terkini kerana ia berlaku.

Mengapa saya mesti mendaftar?

Ikuti kisah-kisah tempatan terpenting hari ini dalam dua buletin yang mudah dibaca. Ini adalah kaedah termudah untuk terus mengetahui apa yang berlaku.

Bagaimana saya mendaftar?

Cukup lawati halaman ini dan pilih e-mel mana yang anda mahukan.

Sebagai alternatif, taipkan alamat e-mel anda ke dalam kotak ‘daftar untuk memberi amaran harian percuma’ di bahagian atas artikel ini. Klik ‘langgan’ dan anda sudah bersedia.

Sekiranya anda memutuskan untuk berhenti berlangganan kemudian, itu juga mudah – ada pautan di setiap amaran.

Bagaimanakah rupa mereka?

Berkuda sering dapat mendarat dengan kerap tanpa dapat dikesan.

Mereka ringan, gelap, tetapi lebih besar daripada lalat rumah biasa dengan ukuran sekitar 1-2.5cm.

Mereka mendapat nama dari umumnya ditemui berhampiran dengan lembu, kandang kuda, kolam, kolam, kawasan hutan, dan kawasan berumput.

Bagaimana saya tahu jika saya digigit kuda?Gigitan kuda boleh menyakitkan
Gigitan kuda boleh menyakitkan

Gigitan Horsefly menyakitkan dan berubah menjadi sangat merah dan gatal, sebab itulah ia boleh menyebabkan jangkitan.

Mereka boleh menjadi lebam bengkak dalam beberapa minit dan boleh menjadi sangat tidak selesa bagi banyak orang.

Sekiranya anda sedikit sakit kepala, maka anda mungkin ingin melihat bagaimana mereka kelihatan ketika dijangkiti, tetapi mereka mungkin akan keluar.

Beberapa orang juga melaporkan merasa panas, lemah dan mual, jadi hubungi doktor anda jika anda mengalami jangkitan.

Dalam kes-kes yang luar biasa, sesetengah orang boleh mengalami reaksi alergi dengan gejala termasuk pening, mengi, kesukaran bernafas, ruam pada kulit dan pembengkakan teruk yang mungkin kelihatan di bibir atau lidah anda.

Sekiranya anda mengalami sebarang reaksi ini, segera dapatkan bantuan perubatan.

Apa yang perlu saya lakukan sekiranya saya digigit?

Penting untuk menjaga gigitan bersih kerana jika bakteria masuk ke dalam kulit, ia boleh dijangkiti. Sebaiknya bersihkan luka dengan sabun antiseptik dan air suam.

Anda boleh menggunakan bungkus ais untuk menenangkan kawasan itu dan menghentikan gatal-gatal.

Doktor biasanya mengesyorkan menggunakan krim steroid yang mengandungi hidrokortison. Gel Ibuprofen juga dapat membantu meredakan kesakitan dan pembengkakan.

Dan walaupun lebih mudah diucapkan daripada dilakukan, anda harus mengelakkan menggores gigitannya. Ia tidak akan menghentikan gatal dan boleh merosakkan kulit, meningkatkan risiko terkena jangkitan.

NHS rasmi mengatakan: “Gigitan dari seekor kuda boleh menjadi sangat menyakitkan dan kawasan kulit yang digigit biasanya berwarna merah dan naik.

“Gigitan Horsefly memerlukan sedikit masa untuk sembuh dan dapat dijangkiti. Lihat doktor anda jika anda mempunyai gejala jangkitan, seperti nanah atau rasa sakit, kemerahan dan bengkak yang meningkat.”

Ikuti berita terkini dengan makluman e-mel kami terus ke peti masuk anda. Daftar di sini.