Pekerja pasar raya akan dikecualikan dari aplikasi Uji dan Jejak dan sebaliknya akan diuji setiap hari untuk Covid-19 kerana pemerintah berusaha untuk mengurangkan kekurangan yang disebabkan oleh apa yang disebut “pingdemic”.

Pemerintah malam ini mengumumkan bahawa “ujian hubungan setiap hari akan dilancarkan ke tempat kerja yang kritikal dalam rantai bekalan makanan”, setelah meja bulat hari ini dengan pemimpin pasar raya.

Ireland Utara Melihat Gangguan Pasca Brexit Terhadap Bekalan Makanan

Mana-mana pekerja dalam industri ini yang dipengaruhi oleh aplikasi NHS Test and Trace tidak perlu mengasingkan diri jika mereka menguji negatif.

Lebih daripada 600,000 orang diberitahu untuk mengasingkan diri setelah di-ping oleh aplikasi itu dalam seminggu terakhir ketika kes Covid melonjak di seluruh negara.

Gambar rak kosong muncul semalam, pasar raya terkemuka meminta maaf atas kekurangan Ujian dan Jejak.

Kenyataan Jabatan Alam Sekitar, Makanan dan Luar Bandar (Defra) mengatakan para pemimpin pasar raya terbesar di negara ini hari ini “meredakan ketakutan kekurangan, mengatakan masalah tidak berleluasa”.

Setiausaha Kesihatan Sajid Javid berkata: “Semasa kita menguruskan virus ini dan melakukan segala yang kita mampu untuk mematahkan rantai penularan, ujian hubungan harian pekerja di sektor penting ini akan membantu mengurangkan gangguan yang disebabkan oleh peningkatan kes dalam beberapa minggu mendatang, sambil memastikan pekerja tidak berisiko. “

Kumpulan perniagaan dilaporkan mendesak pemerintah semalam untuk membatalkan sistem Uji dan Jejak untuk pasar raya dan rantaian bekalan makanan dalam pertemuan swasta.

Setiausaha perniagaan Kwasi Kwarteng pagi ini mengatakan bahawa pemerintah “memantau” kekurangan pasar raya dan bahawa “sangat prihatin terhadap beberapa perkembangan”.

England Menghadapi 'Pingdemic' Sebagai Aplikasi NHS Memantapkan Karantina Di tengah Covid-19 Surge

Rejim pengujian baru untuk sektor makanan dan minuman akan bermula minggu ini, dengan pelancaran sehingga 500 laman web dijangka menjelang minggu depan.