Siasatan Ombudsman Polis terhadap pembunuhan setia hampir 30 tahun yang lalu telah menemui “kegagalan penyiasatan yang signifikan dan tingkah laku kolusi” oleh RUC berkaitan dengan pembunuhan tersebut.

amien Walsh (17) mati ditembak di kompleks Dairy Farm di Belfast barat pada 25 Mac 1993, oleh anggota UFF, nama sampul untuk UDA, sementara kompleks itu diawasi oleh pasukan keselamatan.

Tidak ada yang didakwa atau disabitkan dalam kaitannya dengan pembunuhan tersebut, di mana lelaki lain cedera.

Ombudsman Polis Marie Anderson menemui beberapa kegagalan oleh RUC sebelum dan selepas pembunuhan itu.

Ini termasuk:

  • Kegagalan mengembalikan pengawasan ‘Syarikat C’ UDA untuk tempoh lapan hari bermula tiga hari sebelum pembunuhan Mr Walsh;
  • Maklumat disekat dari Pegawai Penyiasat Kanan (SIO) dalam kes tersebut
  • Dan peluang penyiasatan terlepas, termasuk berkaitan dengan senjata pembunuhan.

Siasatan Puan Anderson dipicu oleh aduan ibu mangsa, Marian Walsh, pada tahun 2004.

Operasi pengawasan di kompleks Dairy Farm telah dilakukan untuk mengantisipasi pupuk bergerak IRA yang dimaksudkan untuk digunakan dalam bom. Baja ini disimpan di unit dua pintu dari unit tempat Mr Walsh bekerja.

Walaupun siasatan tidak menemukan bukti bahwa polisi terlibat secara aktif dalam serangan itu, memiliki pengetahuan sebelumnya atau dapat menghentikan orang bersenjata sebelum pembunuhan itu, pihaknya mendapati polis gagal memanfaatkan serangkaian peluang penyiasatan yang signifikan.

Berkaitan dengan pengawasan ‘C Company’, selama periode itu ditangguhkan kumpulan itu dapat beroperasi tanpa “tahap kekangan” yang sama dan membunuh dua orang dan berusaha membunuh dua yang lain selama ini. Pembunuhan lain adalah pembunuhan Peter Gallagher di Belfast barat pada 24 Mac.

Mrs Anderson mengatakan kegagalan RUC selama ini menilai kembali keputusan untuk menghapus pengawasan “merupakan perilaku kolusif”.

RUC telah menggunakan taktik gangguan dan pengawasan terhadap ‘C Company’, dan salah satu anggotanya yang terkemuka, yang disebut dalam laporan itu sebagai ‘Orang A’, untuk menggagalkan usaha mereka membunuh nasionalis di Belfast barat. Percubaan ini terbukti berkesan, menurut perisikan.

“Saya berpandangan bahawa polisi seharusnya melakukan penilaian risiko dan mempertimbangkan untuk melanjutkan operasi pengawasan selama periode ini mengingat gambaran intelijen yang sedang berkembang, serangan yang sedang terjadi, dan risiko serangan lebih lanjut terhadap masyarakat nasionalis di Belfast barat. , ”Kata Puan Anderson.

“Kegagalan melakukannya memungkinkan ‘Syarikat C’ ruang lingkup yang lebih besar untuk menyerang serangan pengganas ke atas komunis nasionalis, yang berpuncak pada pembunuhan Peter Gallagher dan Damien.

“Saya percaya bahawa kegagalan untuk secara proaktif menangani ancaman yang diidentifikasi oleh ‘C Company’ selama periode ini mengabaikan ancaman itu. Pada pandangan saya, ini adalah keputusan yang disengajakan yang merupakan tingkah laku kolusi di pihak polis. ”

Siasatan Ombudsman mendapati bahawa SIO yang mengetuai siasatan pembunuhan tidak diberitahu bahawa kompleks Dairy Farm berada dalam pengawasan pada saat pembunuhan itu. Siaran radio ketenteraan memperincikan kedatangan kereta lelaki bersenjata, tembakan dilepaskan dan lelaki bersenjata melarikan diri.

Puan Anderson mengatakan bahawa anggota tentera ini adalah “saksi mata pembunuhan” dan dia tidak menemui alasan yang didokumentasikan mengapa SIO tidak diberitahu mengenai operasi pengawasan.

“Saya berpandangan bahawa ini adalah keputusan yang disengaja yang secara langsung menghalangi penyiasatan polis dan merupakan tingkah laku kolusi di pihak polis,” katanya.

Perisikan bahawa pasukan Person A disyaki terlibat dan bahawa UDA / UFF telah menerima maklumat daripada seorang pegawai polis yang memberitahu bahawa serangan mereka juga ditahan dari SIO.

Puan Anderson mendapati bahawa SIO diberi nama tujuh orang yang disyaki terlibat dalam pembunuhan Mr Walsh, tetapi hanya tiga yang ditangkap, dan hanya satu dari mereka yang disoal siasat mengenai pembunuhan tersebut. Selain itu, tidak ada rumah suspek yang digeledah dan barang-barang yang dijumpai di dalam kereta yang digunakan oleh lelaki bersenjata itu tidak diperiksa secara forensif.

Berkaitan dengan senjata pembunuhan itu, siasatan Ombudsman mendapati pistol Browning telah dijumpai oleh polis di Belfast timur pada bulan Jun 1994 dan sebelumnya telah digunakan oleh UDA / UFF, tetapi orang yang ditangkap dengan pistol itu tidak menjalani ujian forensik untuk menentukan adakah dia boleh dikaitkan dengan pembunuhan Mr Walsh. Pistol itu dihancurkan oleh polis setahun setelah pembunuhan itu, yang “seharusnya tidak terjadi”

Ombudsman mengatakan dia percaya kemungkinan senjata itu merupakan sebahagian daripada pengimportan senjata utama oleh paramiliter setia pada tahun 1987.

Sebagai kesimpulan, Mrs Anderson mengatakan bahawa Damien Walsh adalah “mangsa yang tidak bersalah dari kempen keganasan yang dilakukan oleh paramiliter setia terhadap komuniti nasionalis”.

“UDA / UFF sahaja yang bertanggungjawab atas pembunuhan Damien. Namun, saya telah mengenal pasti kegagalan dan jurang penyiasatan serta tingkah laku kolusi oleh polis yang saya percaya gagal baik Damien dan keluarganya. “

Penolong Ketua Konstabel PSNI Jonathan Roberts berkata: “Damien Walsh adalah seorang pemuda yang tidak bersalah yang dibunuh oleh tindakan keganasan yang keji. Rasa sakit seperti kehilangan yang amat menyedihkan itu tidak pudar dan saya saya sedar bahawa hari ini akan sangat menyusahkan keluarga. Fikiran saya ada bersama mereka.

“Perkhidmatan Polis sekarang akan mempertimbangkan dengan teliti laporan Ombudsman Polis dengan tujuan untuk mengenal pasti langkah-langkah berikutnya yang sesuai.”

Muat turun Aplikasi Belfast Telegraph

Dapatkan akses cepat dan mudah ke berita, sukan, perniagaan dan pendapat Ireland Utara terkini dengan Belfast Telegraph App.

Muat turun di app store

Dapatkannya di Google Play