Penggodam CINA mungkin meretas komputer anda semasa anda bekerja dari rumah – dan menggunakannya sebagai pintu belakang untuk mencuri rahsia syarikat anda.

Penjara siber Beijing dikatakan mengeksploitasi wabak Covid yang bermula di negaranya sendiri untuk membilas Barat dari pengetahuannya yang berharga.

Penggodam negara China dikatakan mensasarkan penghala orang yang bekerja dari rumah

4

Penggodam negara China dikatakan mensasarkan penghala orang yang bekerja dari rumah

Amaran jahat datang dari National Cybersecurity Agency of France (ANSSI) yang mendapati penggodam negara China menyasarkan penghala rumah sebagai sebahagian daripada kecurian kecurian siber besar-besaran untuk mencuri idea yang kemudian mereka dapat merobeknya.

Ini berlaku kerana ketua atasan MI5 akan memberi amaran kepada rakyat Britain agar berjaga-jaga mengenai pengintipan dan serangan negara yang memusuhi orang-orang seperti China dan Rusia dengan cara yang sama seperti mengenai keganasan.

ANSSI mengatakan kumpulan penggodam Cina – yang dikenali dalam kalangan keselamatan sebagai APT31 – menyasarkan penghala rumah yang kurang selamat sebagai cara menerobos masuk ke pintu belakang.

Agensi itu memberi amaran: “[We] sedang mengendalikan kempen pencerobohan yang besar.

“Serangan masih berterusan dan dipimpin oleh pencerobohan oleh APT31.

“Tampaknya dari penyelidikan kami bahawa pelaku ancaman menggunakan jaringan penghala rumah yang dikompromikan sebagai kotak relay operasi untuk melakukan pengintaian dan juga serangan.”

Pelaku ancaman menggunakan rangkaian penghala rumah yang dikompromikan sebagai kotak relay operasi untuk melakukan pengintaian secara diam-diam

Agensi Keselamatan Siber Nasional Perancis

Pentingnya, kaedah ini membolehkan mereka mencuri rahsia tanpa syarikat dan organisasi mengetahui bahawa ia telah berlaku.

Pada hari Isnin Pusat Keselamatan Siber Nasional UK mengatakan APT31 ditaja oleh kerajaan China dan baru-baru ini telah menggodam pelayan Microsoft Exchange.

Ini biasanya digunakan oleh orang yang bekerja dari rumah, terutamanya untuk e-mel.

Setiausaha Luar Negeri Dominic Raab berkata: “Serangan siber di Microsoft Exchange Server oleh kumpulan yang disokong oleh negara China adalah corak tingkah laku sembrono tetapi biasa.

“Kerajaan China mesti menamatkan sabotaj siber yang sistematik ini dan boleh diharapkan untuk dipertanggungjawabkan jika tidak.

“Serangan itu kemungkinan besar memungkinkan pengintipan berskala besar, termasuk memperoleh maklumat peribadi dan harta intelek.”

Ketua MI5 Ken McCallum berkata: “Ini terjadi secara besar-besaran. Dan ini mempengaruhi kita semua. Pekerjaan UK, perkhidmatan awam UK, niaga hadapan UK.”

Seperti yang diungkap oleh Ahli Parlimen Sun Online, bimbang rahsia negara dapat dicuri oleh China menggunakan “CCTV yang diretas” kerana ribuan kamera keselamatan di UK dimiliki oleh Beijing.

Teknologi pengawasan yang disokong oleh negara China dipercayai telah dipasang di beberapa bangunan kerajaan di UK.

Kamera tersebut masih dibeli secara aktif oleh jabatan kerajaan dan majlis tempatan, kata China Research Group (CRG) kepada The Sun Online.

Dalam amaran serius, anggota parlimen mengatakan bahawa agensi perisik China berpotensi untuk “memanfaatkan suapan kamera di lokasi sensitif”.

Kamera Hikvision China – yang dilarang untuk digunakan oleh pemerintah di Amerika Syarikat dan digunakan di negara pengawasan Xinjiang – telah dipasang di jabatan menteri, kata kumpulan itu.

Terdapat kira-kira 1.2 juta kamera Hikvision di seluruh UK – dan negara China mempunyai kepentingan dalam firma tersebut.

China melancarkan tentera ‘troll prajurit’ untuk menjaja mitos bahawa wabak Covid dicetuskan oleh biowapon AS