Larne menghasilkan persembahan yang luar biasa untuk mengejutkan AGF Aarhus pada perlawanan pertama Liga Europa.

Pasukan iernan Lynch menjaringkan dua gol pada 30 minit pembukaan – menerusi Davy McDaid dan Dean Jarvis – untuk meletakkan mereka dalam perjalanan dalam satu lagi malam Eropah yang tidak dapat dilupakan di Inver Park.

Gol sendiri lewat Rohan Ferguson akan memberi peluang kepada pelawat, yang dikendalikan oleh bekas penyerang Norwich dan Wimbledon, David Nielsen, untuk perlawanan kedua tetapi Larne layak mendapat kelebihan mereka.

Pasukan Superliga Denmark sangat digemari sebelum perlawanan, dengan sejumlah dangermen dalam barisan mereka termasuk pemain antarabangsa Iceland, Jon Dagur Thorsteinsson dan penyerang Poland, Dawid Kurminowski, dilaporkan menandatangani hampir € 1 juta minggu lalu.

Dengan hanya tiga minit pada jam, Larne menggegarkan Aarhus dengan gol yang kelihatan seperti ia datang langsung dari tempat latihan Inver.

Dari sepakan percuma di posisi tengah, Fuad Sule bermain bola di sebelah kirinya dengan Mark Randall mencambuk umpan silang berbahaya ke kawasan yang menyebabkan segala kekeliruan dalam pertahanan pelawat.

Mereka gagal menangani bahaya karena, pertama, kapten Jeff Hughes hampir menerapkan sentuhan penamat dari jarak 10 ela sebelum bola hancur kepada McDaid, yang menunjukkan naluri penyudah untuk membanting rumah dari jarak dekat.

Pasukan Nielsen kelihatan tidak bertenaga ketika Larne membawa permainan kepada Danes yang sangat gemar, yang tidak memberikan penjimatan kepada penjaga gawang Ferguson pada babak pertama.

Yang paling hampir dengan mereka untuk meratakan adalah pada 18 minit ketika Oliver Lund yang lincah melewati cabaran untuk sampai ke garis depan di sebelah kiri dan hantaran lintangnya yang berbahaya dipotong oleh amaran Hughes di belakang.

Invermen terus terlihat tenang dan digerakkan dengan baik oleh pengurus Tiernan Lynch, yang dengan jelas telah mengaturnya dengan rencana kapan harus menekan dan kapan harus membuat pengunjung.

Keadaan menjadi lebih baik bagi mereka kerana mereka menggandakan keunggulan dengan satu lagi gol yang berjaya pada 30 minit.

Kali ini perpindahan muncul dari sayap kanan dengan Tomas Cosgrove, segar dari menandatangani kontrak tiga tahun baru dengan kelab itu, dan Mark Randall melakukan yang baik untuk terus bertahan di luar kotak penalti.

Cosgrove memasukkan bola ke belakang pengawal belakang Denmark untuk mencari John Herron dan pemain tengah dari Scotland itu menanduk umpan silang ke tengah gawang di mana Dean Jarvis mempunyai tugas mudah untuk pulang ke dalam kotak enam halaman.

Aarhus kelihatan terkejut melihat bagaimana permainannya berjalan lancar dan ia boleh menjadi lebih buruk sebelum rehat separuh masa.

Larian lonjakan Randall dihentikan secara tiba-tiba tepat di tepi kotak. Bekas pemain Arsenal itu mengecewakan dirinya sendiri untuk mencetak gol, tetapi sepakan percuma yang dihasilkannya berjaya diturunkan.

Bos pelawat Nielsen jelas tidak terkesan dengan apa yang dilihatnya dan membuat pengganti berganda pada waktu rehat yang merupakan pertukaran ketiga permainannya.

Yann Bisseck dan Jesper Juelsgard diperkenalkan dalam usaha merebut kembali momentum seri.

Namun, Larne yang kelihatannya cenderung untuk merebut gol seterusnya.

Mereka hampir melakukan perkara itu ketika usaha rendah Herron dari tepi kotak penalti dibelokkan hanya dari tiang jauh Jesper Hansen.

Dari sudut yang dihasilkan, pemain pertahanan Cian Bolger yang menjulang tinggi melewati garis tegak dengan Hansen terdampar.

Larne terus kelihatan mengancam dan mencipta peluang lain dengan masa 79 minit.

Lonjakan lonjakan Lee Lynch di pelarian berakhir dengan dia mencari pengganti Conor McKendry di ruang di sebelah kanan, tetapi pemain sayap itu menyeret rembatannya dengan lebar pada akhirnya.

Garis hidup Aarhus tiba dengan lima minit untuk bermain dalam keadaan yang paling pelik.

Hantaran lintang Sule dipotong di tengah taman, dengan pemain gantian Alexander Ammitzbol melintasi dari kanan dan penyumbat rumah Ferguson salah menilai penerbangan bola dan meletakkannya di tiang gawang.

Larne: Ferguson, Watson, Herron (Mitchell, 74 minit), Sule, Randall (McKendry, 63 minit), McDaid (Hale, 68 minit), Lynch, Bolger, Cosgrove, Hughes, Jarvis

Pelanggan yang tidak digunakan: Argyrides, Kelly, Robinson, Scott, Lusty

Aarhus: Hansen, Tingager (Bisseck, 46 minit), Jevtovic (Tengstedt, 38 minit), Olsen, Munksgaard (Juelsgard, 46 minit), Lund (Ammitzbol, 73 minit), Thorsteinsson (Gersbach, 48 minit), Kurminowski, Gronbaek, Hausner

Pelanggan yang tidak digunakan: Anderson, Duncan, Kristensen

Pengadil: Gal Leibovitz (Israel)

Peringkat perlawanan: 8/10

Man of the Match: Cian Bolger

Muat turun Aplikasi Belfast Telegraph

Dapatkan akses cepat dan mudah ke berita, sukan, perniagaan dan pendapat Ireland Utara terkini dengan Belfast Telegraph App.

Muat turun di app store

Dapatkannya di Google Play