DI THE Rio Games, gambar Ireland yang kekal adalah gambaran maharaja tanpa pakaian.

Di Tokyo, cabaran untuk Team Ireland – mencatat rekod 116 – adalah untuk menunjukkan bahawa mereka bukan semua mantel bulu dan bukan celana dalam.

Hickey ditangkap

2

Hickey ditangkap
Sanita Puspure adalah salah satu harapan utama kami di Tokyo

2

Sanita Puspure adalah salah satu harapan utama kami di TokyoKredit: Sportsfile

Walaupun saudara O’Donovan dan Annalize Murphy meraih pingat perak lima tahun yang lalu, itu bukan kisah Ireland terbesar yang muncul dari temasya tersebut.

Ini berputar di sekitar Pat Hickey, yang telah menjalankan Majlis Olimpik Ireland seperti kebiasaan peribadi.

Tetapi kerajaannya jatuh ketika dia difilmkan oleh polis Brazil ketika mereka menangkapnya di bilik hotelnya dengan memakai jubah mandi.

Ini adalah pakaian utama yang berpakaian dan dia kemudian didakwa dengan pencurian, pengelakan cukai, pengubahan wang haram dan pertubuhan jenayah.

Hickey membantah tidak bersalah sejak awal dan Mahkamah Agung Brazil akhirnya menangguhkan tuduhan itu.

SEMUA TENANG

Tetapi ini akan menjadi Olimpik pertama sejak Sukan Moscow pada tahun 1980 di mana dia tidak mewakili Ireland.

Dengan OCI dijenamakan semula – sebagai OFI – dan direformasi, itu bermaksud gangguan tidak boleh berada di tahap itu, walaupun sejarah menunjukkan setiap Olimpik akan menimbulkan beberapa kontroversi Ireland.

Sejauh ini, tenang dengan Rhys McClenaghan yang menyangkal – bukan dengan cara itu – tanggapan bahawa tempat tidur yang disediakan untuk atlet adalah ‘anti-seks’ satu-satunya tambahan Ireland dalam kitaran berita Olimpik setakat ini.

Ahli gim ini berharap dapat menjadi tajuk utama sekali lagi untuk menggerakkan dirinya di sekitar kuda pommel dan juga untuk memantul di tilam.

Dan dia adalah salah satu dari beberapa prospek yang tulen ketika Ireland kelihatan bertambah baik setelah kembali mengecewakan di Rio, memandangkan tiga pingat telah dimenangi di Beijing diikuti oleh enam kemenangan sepanjang masa di London.

Seorang juara Eropah pada tahun 2019, McClenaghan meraih gangsa di Kejuaraan Dunia pada tahun berikutnya.

Dia pasti akan tampil di pentas terbesar.

KEMBALI KANVAS

Pasukan tinju kami – begitu berjaya pada tahun 2008 dan 2012 – mengalami kemalangan kereta pada tahun 2016 dengan skor yang mengerikan tidak memberikan daun ara yang cukup besar untuk menutup bahaya yang ditimbulkan sendiri.

Terdapat pemulihan sejak dengan pembawa bendera Kellie Harrington – juara dunia pada tahun 2018 – pilihan utama di bahagian ringan.

Katie Taylor menangani harapan yang menemaninya ke London sembilan tahun yang lalu dan Harrington berharap dapat melakukan hal yang sama kali ini.

Dubliner bukan satu-satunya prospek. Sejak Sukan terakhir, Brendan Irvine, Aoife O’Rourke, Kurt Walker dan Michaela Walsh telah memenangi pingat Eropah.

Jelas, ini adalah peningkatan dalam kelas tetapi sekurang-kurangnya satu yang terbukti mampu meningkat ke majlis tersebut.

TARIK BERSAMA

Tetapi, untuk satu ketika, tinju mungkin dibayangi sebagai harapan besar dengan pendayung kita mempunyai pertunjukan kelas atas yang jauh lebih besar untuk dilihat sebagai alasan keyakinan untuk hari-hari mendatang.

Pasukan ini terdiri daripada satu individu dalam Sanita Puspure, empat aksi ganda dan satu kuartet.

Di antara mereka, sejak 2018, empat dari enam kapal telah memenangi tiga emas dan satu perak di Kejuaraan Dunia dan tiga emas, satu perak dan dua gangsa di Kejohanan Eropah.

Walaupun selalu ada kemungkinan bahawa pasukan atau individu tidak akan melakukan yang terbaik pada hari itu, akan menjadi malapetaka pada skala peninju lima tahun yang lalu untuk semua pesaing ketinggalan.

Philip Doyle – yang, bersama dengan Ronan Byrne, meraih perak dalam dua skull di Kejohanan Dunia 2019 – mengatakan: “Mungkin ada enam hingga lapan kapal dalam kategori kami yang dapat memenangkannya dan mereka telah bertukar di podium sejak yang lalu beberapa perlumbaan.

“Pada hari terbaik kami, kami mahu pulang dengan pingat.

“Dengan mendayung, Anda tidak dapat mengatasi siapa pun, Anda tidak dapat masuk dengan tantangan meluncur di tengah perlumbaan.

“Anda hanya perlu ‘melakukan anda’ dan berharap yang terbaik lebih baik daripada mereka.”

PASUKAN PASANG

Doyle juga percaya pada tanggapan bahawa arus yang naik dapat mengangkat semua kapal.

Dia berkata: “Satu kapal mengemudi yang seterusnya yang seterusnya dan yang seterusnya.

“Anda melihatnya di Piala Dunia – hanya memerlukan satu percikan.

“Lydia Heaphey memenangi pingat di Piala Dunia dan semua orang berkata, ‘Saya mahukan salah satu daripadanya’.”

Itulah kekuatan yang mendalam bahawa Heaphey di sini hanya sebagai cadangan dan hal yang sama berlaku untuk Gary O’Donovan, dengan saudaranya Paul sekarang digabungkan oleh Fintan McCarthy.

KEMBALI LAGI

Murphy bertanding sekali lagi tetapi menilai peluangnya untuk berada di podium sekali lagi menjadi rumit kerana dia mencuba tangannya di Volvo Ocean Race di pertengahan kitaran.

Dia kini berada di tangga ke-30 tetapi pengalaman membiarkan pingat tergelincir dari genggamannya di London, tetapi kemudian mendapatkannya empat tahun kemudian, mesti mengira sesuatu dalam musim panas Olimpik.

Ada orang lain yang tidak sejuta batu terakhir kali yang akan menyangka mereka masuk dengan teriakan, seperti penyelam Oliver Dingley yang berada di tangga kelapan dan Natalya Coyle yang berada di tempat keenam dalam Pentathlon Moden, naik dari kesepuluh dalam Sukan London.

Thomas Barr menduduki tempat keempat dalam rintangan 400 m tetapi persaingan semakin sengit dan sebarang pingat Ireland dalam atletik kelihatan seperti tembakan panjang, yang digarisbawahi oleh fakta bahawa lariannya di Rio adalah pertama kalinya sejak tahun 1932 bahawa seorang lelaki Ireland telah tampil di final pecut.

Kedua-dua pemain golf lelaki – Rory McIlroy dan Shane Lowry – khususnya mampu berada di atau berhampiran puncak papan pendahulu.

Jack Woolley mencatatkan kemenangan besar di taekwondo sebelum pandemi Covid-19, menunjukkan bahawa dia dapat meletakkan dirinya dalam campuran.

Dan kedua-dua pasukan hoki wanita – yang mara ke final Piala Dunia 2018 – dan tujuh pasukan ragbi lelaki secara senyap-senyap akan menyukai peluang mereka.

Mungkin tidak ada penonton tetapi ini masih merupakan pentas terbesar yang sering dilontarkan oleh para atlet di sini dan sekarang adalah masa untuk menyampaikan prestasi kehidupan