TANAISTE Leo Varadkar meminta pekerja untuk ‘menamakan dan memalukan’ majikan yang tidak memberi cuti kepada kakitangannya untuk mendapat vaksin.

Ini berlaku ketika bos HSE Paul Reid mengatakan varian Delta Covid-19 adalah “rintangan besar terakhir yang harus dilalui” dalam wabak tersebut.

Tanaiste Leo Varadkar meminta syarikat menjadi lebih fleksibel yang membolehkan kakitangan mengakses janji temu

3

Tanaiste Leo Varadkar meminta syarikat untuk lebih fleksibel yang membolehkan kakitangan mengakses janji temuKredit: PA MEDIA
Ketua Pegawai Eksekutif HSE Paul Reid mengatakan varian Delta adalah rintangan besar terakhir untuk mengatasi wabak ini

3

Ketua Pegawai Eksekutif HSE Paul Reid mengatakan varian Delta adalah rintangan besar terakhir untuk mengatasi wabak iniKredit: Photocall Ireland

Menteri Perusahaan mendesak syarikat dan pengusaha di seluruh negara untuk “memiliki hati” ketika berurusan dengan janji vaksin pekerja mereka.

Dan pemimpin Fine Gael mendedahkan bahawa vaksin untuk kanak-kanak berusia 16-17 tahun harus disediakan “tidak lama lagi”.

Ini muncul apabila portal dalam talian HSE dibuka untuk semua orang dewasa berusia lebih dari 18 tahun awal minggu ini untuk mendaftar vaksin Pfizer atau Moderna.

Bercakap hari ini Menteri Varadkar berkata: “Sekarang terbuka untuk semua orang yang berusia 18 tahun ke atas, dan tidak ada alasan mengapa kita tidak dapat semua orang berusia 18 tahun ke atas yang diberi vaksin sepenuhnya pada akhir bulan Ogos atau awal September.

“Kita akan segera membuka peluang kepada remaja berusia 16 dan 17 tahun, ada masalah mengenai persetujuan ibu bapa tetapi kita harus dapat menyelesaikannya.”

Pemerintah sedang menunggu nasihat dari Jawatankuasa Penasihat Imunisasi Nasional mengenai kemungkinan memperluas vaksinasi kepada mereka yang berusia antara 12 hingga 15 tahun.

Namun, Tanaiste mengatakan bahawa “sedikit lebih rumit”, sambil menambahkan: “Apa yang saya harapkan akan mereka sarankan adalah untuk kanak-kanak berisiko tinggi yang mempunyai syarat berusia 12 hingga 15 tahun, kita akan terus melakukan vaksinasi. Secara lebih luas, kita harus menunggu sehingga kita melihat nasihat mereka. “

Bercakap pada taklimat, bos HSE Reid mengatakan varian tersebut mempunyai “potensi kesan sepanjang sisa bulan ini hingga Ogos dan September”.

Tetapi dia menambahkan: “Kita harus memperbaikinya dengan tingkat kepercayaan diri kerana program vaksin memberikan perlindungan lebih banyak lagi setiap hari.”

PENINGKATAN SHARP DALAM KES PERJALANAN

Ketua Pegawai Klinik HSE Dr Colm Henry mengatakan “lebih dari 90 peratus kes” dan memperingatkan bahawa Delta menimbulkan risiko, bahkan bagi mereka yang diberi vaksin sepenuhnya.

Dia mengatakan: “Bahaya itu mendorong orang-orang yang lebih rentan lebih tua sepanjang masa, bahkan mereka yang diberi vaksin sepenuhnya.”

Angka HSE terbaru menunjukkan bahawa terdapat 18 orang yang divaksinasi sepenuhnya di hospital dengan Covid-19 – dengan jumlah 86 pesakit di hospital dengan virus tersebut.

Statistik yang dikeluarkan pada taklimat tersebut mengesahkan bahawa terdapat 70 kematian yang disahkan antara 13 Mei dan 13 Julai, di antaranya 41 tidak divaksinasi, 17 vaksin sebahagian, dan 12 vaksin sepenuhnya.

Sebanyak 1,189 kes Covid lain disahkan di sini kerana Timbalan Ketua Pegawai Perubatan Dr Ronan Glynn mengatakan terdapat “peningkatan mendadak” dalam kes berkaitan perjalanan.

Dia menambahkan: “Hanya mereka yang diberi vaksin sepenuhnya atau yang telah sembuh dari Covid-19 dalam 180 hari terakhir yang harus mempertimbangkan perjalanan antarabangsa saat ini.”

NAMA DAN MEMALUKAN

Membincangkan situasi semasa, Tanaiste mengatakan lonjakan Delta akan menyebabkan peningkatan rawat inap, kemasukan ICU, dan kematian, “tetapi tidak mungkin pada tahap ini untuk mengukur seberapa buruk yang akan terjadi atau kapan akan memuncak.”

Terdapat banyak laporan mengenai pekerja yang mendapat gaji atau dipaksa untuk mengambil hari cuti untuk menghadiri janji vaksinasi semasa waktu bekerja.

Tanaiste mengatakan orang yang pergi ke jabs serupa dengan “janji perubatan” dan harus diatur dengan mudah di antara kedua-dua belah pihak “dengan sedikit akal”.

Bercakap di Newstalk, Leo Varadkar mengatakan: “Pada masa ini kerana program vaksinasi berjalan dengan baik, orang mendaftar vaksin mereka dan mereka mendapat janji temu selama satu hari, dua hari, tiga hari dan pergantian mereka mungkin sudah dinyatakan.

“Kami mengatakan kepada majikan dalam keadaan seperti itu, anda harus membiarkan pekerja anda mendapatkan vaksin mereka.

“Anda semestinya mempermudah mereka dan tidak menghukum mereka secara kewangan. Adalah demi kepentingan anda bahawa kakitangan anda diberi vaksin dengan pelbagai alasan yang jelas. “

Ketika ditanya apakah pendekatan wortel dan tongkat diperlukan untuk memastikan syarikat fleksibel, dia menjawab: “Mungkin sedikit penamaan dan pemalukan mungkin membantu.

“Saya pasti ingin melihat orang memberitahu kami tentang perniagaan dan majikan yang berkelakuan seperti itu.”

Varian Delta kini menyumbang lebih dari 90 peratus kes di Ireland

3

Varian Delta kini menyumbang lebih dari 90 peratus kes di IrelandKredit:? Komunikasi Sains NEXU 2020 | Tiada penjualan semula. Tiada pengagihan semula yang dibenarkan tanpa tindakan awal