Sinn Fein mengatakan bahawa Pemerintah tidak boleh dibenarkan untuk mengingkari undang-undang antarabangsa ketika London melancarkan usaha untuk menulis semula protokol tersebut.

Dalam pernyataan di House of Lords, Menteri Brexit Lord Frost berhenti menulis dokumen tersebut tetapi mengatakan bahawa London ingin membuat “keseimbangan baru” di Ireland Utara dengan Brussels.

Dia melancarkan cetak biru 28 halaman Pemerintah sebagai alternatif. Tetapi menteri junior Sinn Fein’s Stormont, Declan Kearney mengatakan: “Kerajaan Britain telah bersetuju dan mengesahkan semua elemen protokol dengan Suruhanjaya Eropah.

“Sekarang ia harus menghentikan pengelakan dan melanjutkan pelaksanaannya. Tori tidak boleh diterima untuk menerapkan pendekatan a la carte terhadap protokol, menulis ulang sejarah, dan sekarang mencoba melakukan rundingan ulang.”

Kearney menambah: “Masa tenggang semasa berakhir dalam masa 10 minggu. Ancaman tindakan sepihak oleh Kerajaan Inggeris mendorong ketidakpercayaan dan tentunya tidak akan memberikan kestabilan dan kepastian yang diperlukan oleh perniagaan, pengilang, peniaga dan petani.

“Kerajaan Britain mempunyai pilihan yang ada, dan pilihan yang harus dibuat, yang secara substansial akan mengurangi pemeriksaan perbatasan Laut Irlandia melalui perjanjian veterinar dengan EU.

“Walaupun Pemerintah Britain terus menunda pelaksanaan protokol, lebih sukar bagi perniagaan di utara untuk memanfaatkan keadaan khas ekonomi yang diberikannya ke utara untuk menarik pekerjaan baru dan pelaburan asing.”

Pemimpin SDLP Colum Eastwood mengatakan bahawa pernyataan Pemerintah adalah “terbaru dalam percubaan kemalangan kereta untuk menjauhkan diri dari perjanjian yang mereka rundingkan, berkempen dan ditandatangani”.

Dia berkata: “Ini adalah kedudukan tanpa malu berdasarkan kesesuaian politik daripada memberikan kestabilan yang diperlukan oleh orang, perniagaan dan masyarakat di Ireland Utara.

“Ada masalah yang sangat jelas dengan operasi protokol. Tetapi daripada mencari penyelesaian yang jelas untuk pemeriksaan Laut Irlandia yang diakui oleh perniagaan yang beroperasi di lingkungan saat ini, yang merupakan perjanjian SPS (kebersihan dan fitosanitasi) dengan EU, Pemerintah ini telah memutuskan untuk mengutamakan perjanjian perdagangan dengan negara lain. “

Wakil pemimpin perikatan Dr Stephen Farry menuduh Pemerintah memilih “kekacauan dan penulisan sejarah”.

“Ini akan membawa lebih banyak ketidakpastian dan ketidakstabilan bagi perniagaan dan masyarakat luas,” katanya.

“Pemerintah memilih pemikiran dan konfrontasi yang lebih baik dengan EU daripada mengambil jalan keluar yang paling jelas, yang merupakan perjanjian veterinar yang komprehensif dengan EU.

“Alliance mahu mencapai sebanyak mungkin mitigasi dan kelenturan sehubungan dengan protokol. Ini mesti berkekalan secara sah. Mereka dapat dicapai dalam protokol itu sendiri atau dengan membangun Perjanjian Perdagangan dan Kerjasama.

“Hasil ini memerlukan kepercayaan dan kepercayaan bersama antara UK dan EU. Tindakan dan tingkah laku Kerajaan UK selama beberapa bulan terakhir sepenuhnya kontraproduktif, termasuk pernyataan hari ini dan ancaman kosong mengenai penggunaan Artikel 16. “

Menteri Luar Negeri Republik Simon Coveney mengatakan protokol itu dipersetujui bersama oleh UK dan EU, dan “mesti dilaksanakan bersama”.

Dia berkata: “Protokol melindungi Perjanjian Good Friday, menghindari perbatasan keras di pulau Ireland dan melindungi pasar tunggal, dan tempat Ireland di dalamnya.

“Kami akan terus mendorong UK untuk bekerjasama dengan EU untuk mengenal pasti penyelesaian yang realistik dengan semangat keterlibatan positif dan membina.

“Uni Eropa secara konsisten mengatakan siap mencari pendekatan praktis yang fleksibel untuk mengatasi kesulitan yang dialami warga di Irlandia Utara dalam pelaksanaan protokol.

“Bagaimanapun, segala penyelesaian mesti dilakukan dalam kerangka protokol dan prinsip-prinsip yang mendasari.”

Mr Coveney menambahkan: “Kita harus ingat peluang besar yang ditunjukkan oleh protokol untuk perniagaan dan pekerjaan di Ireland Utara.

“Ireland Utara adalah satu-satunya tempat di dunia yang barangnya mempunyai akses percuma dan penuh ke pasar tunggal EU dan pasaran dalaman UK yang lain.

“Menyedari peluang-peluang ini, ketika ekonomi kita membangun kembali dari kesan Covid, seharusnya menjadi tumpuan tenaga kita pada masa ini.”

Lord Frost mengatakan kepada House of Lords: ‚ÄúProposal ini akan memerlukan perubahan yang signifikan terhadap Protokol Ireland Utara. Kami tidak menjauhi perkara itu. Kami percaya perubahan seperti itu diperlukan untuk menangani situasi yang kita hadapi sekarang. “

Situasi di Ireland Utara “tidak memuaskan” bagi “semua pihak”, katanya. Gangguan perniagaan dan hambatan perdagangan di seberang Laut Ireland harus diatasi dan rundingan dengan EU “belum sampai ke tengah masalah”.

“Kesan ini berisiko juga dirasakan di Uni kita,” katanya memberi amaran. “Semua dimensi Perjanjian Belfast / Good Friday perlu dihormati, itu adalah tempat terpadu Ireland Utara di UK kita sama seperti dimensi perjanjian Utara-Selatan.”

Muat turun Aplikasi Belfast Telegraph

Dapatkan akses cepat dan mudah ke berita, sukan, perniagaan dan pendapat Ireland Utara terkini dengan Belfast Telegraph App.

Muat turun di app store

Dapatkannya di Google Play