KAMI

Dapatkan URL pendek

Kedua-dua negara dan AS pada umumnya telah menyaksikan kemasukan pendatang tanpa izin dari Amerika Tengah tahun ini. Bagaimanapun, pentadbiran Biden melihat negara-negara yang menyokong di rantau ini sebagai jalan penyelesaian, dan bukannya dengan tegas menguatkuasakan undang-undang imigresen AS.

Penguatkuasaan undang-undang di Texas telah mulai menangkap migran yang melintasi perbatasan AS secara haram dengan tuduhan menceroboh setelah Gabenor Greg Abbott mengisytiharkan keadaan bencana dan mengeluarkan perintah mengatakan bahawa pasukan negara mesti meletakkan alien haram di belakang penjara. Beberapa ratus pegawai penguatkuasa telah dikerahkan ke perbatasan AS untuk tujuan ini. Setakat ini, hanya tiga pendatang yang dihantar ke penjara di bawah perintah baru.

“Sesama warga Texas dan orang Amerika kita diancam setiap hari. […] Kehidupan dan harta benda mereka serta keluarga mereka dilanda “, kata Abbott sebelumnya semasa lawatan Donald Trump ke perbatasan pada bulan Jun di tengah-tengah krisis imigrasi.

Sebuah penjara di San Antonio diubah atas perintah Jabatan Kehakiman Jenayah Texas untuk menjadi tuan rumah pendatang yang ditangkap. Pertubuhan ini dibina untuk menempatkan 1,000 tahanan. Sebanyak $ 250 juta dana diperuntukkan oleh Abbott untuk inisiatif baru, yang mencetuskan kebimbangan di antara beberapa daerah di negeri ini bahawa perintah itu tidak sah – secara tradisinya adalah tugas pihak berkuasa migrasi persekutuan untuk membuat penangkapan yang berkaitan dengan pelanggaran undang-undang imigrasi AS.

Jabatan Keselamatan Awam (DPS) Texas, bagaimanapun, tidak menangkap migran kerana melanggar undang-undang ini. Sebaliknya, DPS menangkap mereka yang dilihat berada di harta benda peribadi dengan tanda atau pagar tanpa pelanggaran yang jelas, sehingga membenarkan pihak berkuasa meletakkan mereka di belakang penjara untuk menceroboh.

Pertentangan Negara

Tidak semua daerah Texas bereaksi positif terhadap inisiatif Abbott yang bertujuan untuk mengurangkan kemasukan pendatang tanpa izin. Lembah Rio Grande, Kabupaten El Paso, dan kota Laredo, wilayah yang telah melihat lonjakan terbesar dalam jumlah pendatang tanpa izin, telah menolak untuk menyatakan keadaan bencana, yang biasanya diperkenalkan ketika bencana alam terjadi, dan untuk menguatkuasakan perintah Abbott untuk menangkap pelintas sempadan.

“Kami membuat kesimpulan bahawa kami tidak dapat dengan niat baik mengatakan kepada orang-orang di daerah kami bahawa ada keadaan darurat ketika tidak ada keadaan darurat”, kata Hakim Kabupaten Hidalgo di Lembah Rio Grande, Richard Cortez.

Pihak berkuasa di daerah “menantang” berpendapat bahawa kesan peningkatan penyeberangan sempadan haram terhadap masyarakat mereka tidak berbeza dengan peningkatan imigrasi yang serupa yang dilihat pada tahun-tahun sebelumnya. Mereka juga mendakwa bahawa semakin banyak orang asing yang datang dari Amerika Tengah tidak mempengaruhi kadar jenayah – tindak balas yang jelas terhadap titik perbincangan banyak Republikan, yang mendakwa bahawa banyak penjenayah masuk ke AS bersama dengan pendatang.

Walaupun daerah-daerah ini telah dikecualikan dari perintah Abbott pada 28 Jun, Texas DPS masih merancang untuk melaksanakannya di wilayah mereka, walaupun polis setempat enggan mengambil bagian dalam usaha tersebut. Kriteria itu sama: jika pegawai DPS melihat seorang migran memasuki harta persendirian berpagar, mereka akan berusaha menangkap mereka kerana menceroboh. Namun, rancangan ini dilaporkan telah membuat marah pihak berkuasa di daerah tersebut. Seorang pegawai penegak hukum Rio Grande Valley yang tidak dikenali memberitahu The Wall Street Journal bahawa mereka tidak akan bertolak ansur dengan tindakan tersebut dan akan menangkap pegawai DPS kerana “penindasan rasmi” dalam kes seperti itu.