Dewan Bandaraya telah mengumumkan untuk menggunakan dana tersebut untuk memberi nasihat mengenai perumahan, pekerjaan dan pendidikan bagi pendatang Hong Kong yang baru tiba.

London dijangka menyambut sebilangan besar kedatangan 153,000 yang diunjurkan dari Hong Kong ke UK tahun ini setelah kerajaan memperkenalkan visa baru untuk pemegang status Nasional (Luar Negara) Hong Kong dan keluarga mereka pada bulan Januari.

Visa baru ini membolehkan mereka tinggal, bekerja dan belajar di negara ini sehingga lima tahun. Setelah tempoh tersebut, mereka dapat mengajukan permohonan untuk menyelesaikan dan mendapatkan kewarganegaraan setelah dua belas bulan lagi.

VIRUS KESIHATAN HONG KONG

Dewan Bandaraya akan menggunakan dana tersebut sebagai sebahagian daripada usaha penyatuan untuk memastikan kedatangan baru dapat menetap di London.

Walikota London, Sadiq Khan, berkata: “Saya ingin sangat jelas kepada Hongkong dan keluarga mereka yang telah mula tiba di ibu kota bahawa mereka sangat dialu-alukan di London.”

“Bandar kami mempunyai sejarah yang membanggakan sebagai rumah bagi orang-orang dari pelbagai latar belakang, dan saya komited untuk melakukan semua yang saya mampu untuk menolong mereka menetap di London.”

Khan menambah bahawa Dewan Bandaraya akan bekerjasama dengan organisasi masyarakat untuk membincangkan cara terbaik untuk menyokong kedatangan baru dan menangani sebarang masalah yang mereka ada.

Polis Menyerang Pejabat Harian Apple Dan Membuat Tangkapan Di Kawasan Keselamatan Negara